Projekt Ecstasy

 

Indledning

Ecstasy er et rusmiddel, der gennem de sidste ti år er blevet mere og mere populær. Kan også ses på diagrammet. Nogle opfatter ecstasy som et harmløst rusmiddel som får folk til at have det sjovt. De hævder, at ecstasy får folk til at have det godt, være friske, og leve livet. Ecstasy tages tit af unge mennesker der specielt tager det til techno fester. Ecstasy hjælper dem med at danse ”nonstop” hele natten. Andre derimod opfatter ecstasy som et nyt og farligt rusmiddel. Ecstasy repræsenterer noget ukendt for forældre, fordi de ikke havde den slags stoffer i deres tid, ecstasy er et af de nyeste rusmidler man kan få. De fleste forældre har ikke kendskab til stoffet og de gør dem til hjælpeløse.

 

Hvad er ecstasy?

Ecstasy er et rusmiddel. Det kemiske navn for ecstasy er MDMA. MDMA er bare et af 179 medlemmer af en familie af rusmidler, som kaldes MDA, og som stammer fra olien i en muskatnød, sassafrasnød, safran og krokus. Forskerne ændrer sammensætningen af molekylet i olien og skaber på den måde et rusmiddel. Ved at ændre molekylerne på forskellige måder, kan de skabe forskellige rusmidler.

Ecstasy forvandler brugerens virkelighedsopfattelse, samtidig med at det giver kort varig energi, så brugeren kan f.eks. danse længere uden mad og drikke.  Ecstasy har fået sit navn på grund af den ekstase dvs. begejstring som brugeren udviser på dansegulvet. Ecstasy er et socialt rusmiddel og tages altid i samvær med andre.

 

Ecstasy Miljøet

Ecstasy blev først kendt i sammenhæng med vilde techno fester.

Nu er brugen af ecstasy blevet kendt i forbindelse med  nutidens ungdomskultur.

Techno musik er noget elektronisk musik som bringer brugeren i en trance lignende tilstand og med giver samtidig brugeren lyst til at bevæge sig eller danse.

Men ecstasy sørger for at brugeren kan blive ved i timevis uden at mærke noget.

Nu har brugen af stoffet spredt sig til almindelige diskoteker.

Det farlige ved ecstasy er at brugere ikke forbinder ecstasy som et stof, men mere som noget man bruger når man skal slappe af.

 

"Man bliver så lykkelig af det. Lykkelig for sig selv, for hele verden. Samtidig føler man musikken meget stærkere. Men du skal være opmærksom på, at du vil prøve det igen, når først du har prøvet den én gang"

 

Ecstasy bliver normalt indtaget i gruppesammenhæng. Man tager det ikke når man er alene, som f.eks. cigaretter.

 


Diagrammet viser hvor mange procent af alle misbrugere som tager ecstasy.

 

Hvordan det virker

 

”De gode ting”

Rusen kan vare i op til flere timer og i alle timerne kører der tre ord i hovedet på en. Lykke, åbenhed og sanselighed, man føler at man kan alt og at man kan blive ved i flere timer uden at spise.

 

Bivirkninger

Man bliver forvirret og panikken er der næsten altid, ecstasy kan meget nemt give for hurtigt hjertebanken og i det hele taget stort fysisk ubehag.

Hvis man har taget ecstasy i et par måneder kan man som regel ikke styre sin egen krop mere ordentligt, ens muskler bliver spændte af sig. Man sveder meget og det kan begynde at klø over det hele og selv og selv og  man gerne vil sove så kan man få meget svært ved det.

Der er mange eksempler på at ecstasy kan give en psykose med vrangforestillinger, man kan føle at alt er ude efter en og at de normale ting som lygtepæle og træer kan virke levende og at alt forfølger en.

Selv i små doser kan ecstasy give en livstruende forgiftning. Tegnende på forgiftning minder mest om et hedslag, hurtig puls, højt blodtryk, store pupiller og sved. Man kan meget nemt blive bevidstløs, få indre blødninger og nyresvigt.

Alkohol og ecstasy virker modsat på hinanden og giver derfor en uforudsigelig rus – effekt.

En af de værste tinge ved ecstasy er at det giver anledning til tolerance, dvs. At man efter en tids brug skal have større og større doser for at det får samme virkning som den første gang man intog det. Efter rusen er man normalt udmattet i flere timer eller dage efter, det skyldes som regel at man under rusen har overanstrengt  kroppen hele natten uden at få noget at spise eller drikke andet end alkohol. Udmattelsen kan være ledsaget af forskellige grader af ulyst fra dårligt humør til en meget alvorlig depression.

 

Hvordan det indtages

Det indtages som regel som piller som man faktisk kan få i alle de former man vil, runde, firkanter, trekanter osv. Man kan også indtage det som små kapsler med ecstasy pulver i, man kan også indtage det som ren pulver man så sniffer ind.

 

Lovgivningen af stoffer

Straffen af besiddelse af narkotika gives efter hvor store en mængde man er i besiddelse af, hvis den sigtede kan overbevise dommeren om, at stoffet kun er til eget brug, er straffen langt lavere.

 

Hvis besiddelsen er således:

Hash: under 10 gram, regnes for egent forbrug.

Heroin/kokain: 0,2-0,3 regnes for egent forbrug.

Amfetamin: 0,5 regnes for egent forbrug.

Ecstasy: 1 pille regnes for egent forbrug.

Bliver man taget med stoffer i denne mængde første gang slipper man med en advarsel. Er mængden dog større end disse kan man få en bødestraf mellem 300-3.000 kroner, eller en fængselsstraf mellem 10-14 dage. 

 

Hvis besiddelsen således:

Hash: 200 gram, dømmes efter henblik på salg.

Heroin/kokain: 5 gram, dømmes efter henblik på salg.

Amfetamin: 8 gram, dømmes efter henblik på salg.

Ecstasy: 16 pille, dømmes efter henblik på salg.

Bliver man taget med stoffer i denne mængde, kan man risikere en fængselsstraf. Man kan også få en bødestraf, bøden gives efter hvor stor en mængde man har. En bødestraf kan komme op på 50.000 kr. i Danmark, hvor man i andre lande kan få en bødestraf op til flere millioner kr.

 

Der findes ingen decideret strafskala i Danmark, da det blandt andet er afhængigt af personernes tidligere kriminelle aktiviteter, men straffen kan være fra 30 dage til 15 år. Den hårdeste straf her i Danmark er 15 års fængselsstraf for besiddelse af 10 kg kokain. 

 

Følgende eksempler kan give et overblik:

Hash: 200 gram = 30 dage, 1 kg = 3 måneder, 10 kg = 10 måneder, 100 kg = 3 år og 800 kg = 8 år.

Heroin/Kokain: 20 gram = 4 måneder, 100 gram = 1 år, 200 gram = 2 år, 300 gram = 3 år  

Amfetamin/Ecstasy: Dømmes efter den samme skala som heroin/kokain, dog en smule lavere

 

Smugling af stoffer

Giver gennemsnitligt 20 % højere straf end ved salg. Smuglere betragtes nemlig som narkobagmænd eller personer højere placeret i det narkotika-kriminelle rangfølge. Eksempelvis giver salg af 200 gram kokain ca. to års fængsel. Smugles den samme mængde, bliver der mindst lagt et halvt år oven i, det vil sige mindst 2 år og 6 måneder.

 

Behandling og råd

Når man taler om behov af stoffer, og er man afhængig, har man brug for rådgivning. Der er to forskellig måder man kan få hjælp på, man kan blandt andet blive indlagt, men man bliver først indlagt hvis man frivilligt lader sig indlægge. Hvis man ikke lader dig indlægge, kan man få rådgivningen. Men hvis man ikke vil nogle af delene kan man få en anden form for hjælp. Hvis man er stærk afhængig og har brug for stoffer, og ingen penge har. Kan man tage til specielle steder landet over, hvor man kan få en lille diagnose stoffer. Det er nemlig ikke sundt hvis man er stærk afhængig og ikke får noget stoffer kan man risikere at dø.